hjemmesider: ulike typer og hvordan du lager dem

I denne teksten skal jeg gå gjennom ulike typer hjemmesider, og hva du må tenke gjennom når du skal velge hva hvilken du vil lage. I tillegg blir det vist noen suksessfulle nettbedrifter som du kan hente inspirasjon fra.

I utgangspunktet vil anbefale å mikse forskjellige hjemmesider for å  kunne nå kunden gjennom flere markedsføringsstrategier, og treffe kunder som passer din persona(drømmekunde).

blogg: Hva er en blogg?

En blogg er en hjemmeside hvor det legges ut månedlige, ukentlige, eller daglige innlegg som handler om temaer i din nisje. 

Den tillater deg å komme i nærmere kontakt med kunden. Du kan formidle og snakke om temaer innenfor din nisje. Dette gjør at den som leser vil komme i bedre kontakt med deg, og dine tanker. Ulempen med en blogg er derimot at du må legge ut innlegg jevnlig, og det må være kvalitet på innlegget. Snakk om noe du vet kunden er interessert i. 

Gjennom en blogg kan du nå kunden med flere typer markedsføring enn for eksempel en dropshipping hjemmeside. Word of mouth(jungeltelegrafen), og content-markedsføring er eksempler på dette. Innleggene dine kan enten virke for eller imot deg. Legger du ut noe av kvalitet, så vil dette være til hjelp for å få varm trafikk(trofaste kunder). I tillegg til dette kan det støtte produkter du selger. Dette kan du gjøre gjennom å enten snakke om bakgrunnen bak produktet, eller erfaringer du/andre har hatt.

 Etterhvert som klikkraten din, antall publikum, og trofaste visitorer øker. Kan du begynne å selge produkter. Produktet kan være noe materielt, et kurs, bok osv. Om du har en blogg vil jeg anbefale deg å selge informasjonsprodukter. De er vanskeligere å kopiere for konkurrentene. En annen fordel er at du kan innrette det du prater om slik at det passer drømmekunden din.

Det finnes ulike typer blogger. Informative blogger(nisje blogger), personlige blogger, og bedrifts-blogger. En blogg kan være en ekstra side du legger til hjemmesiden din, for å vise oppdateringer. Eller så kan det være basen på hjemmesiden din. 

nisjeblogger

Nisje blogger er hjemmesider som legger ut innhold innen et spesifikt tema. Dette kan være en interesse, eller noe du har tro på. Velg et tema som du er, eller vil bli ekspert i. Prøv å ha en så spesifikk nisje som mulig. Du kan bruke flere komponenter for å at nisjen din skal bli smalere.

Nisjen i millionairebubble er for eksempel hvordan unge kan sette seg mål, og lage en nettbedrift. Jeg lærer bort ulike markedsføringsstrategier som kan brukes for å øke profitt. Kildene mine er hentet fra business-bøker. Dette er for at de unge skal spare tid, penger, og få de grunnleggende kunnskapene de trenger for å starte. Markedsføringsstrategier, og nett-bedrifter er åpne temaer. Det finnes mange blogger som har dette som nisjer. Vær derfor spesifikk med komponentene dine(målgruppe, geografi, demografi). Få det tydelig fram. Nevn dette allerede på hjemmesiden. Målet er å lage sitt eget marked.

 markedet ditt vil bli mindre. Dette betyr også at det blir mindre konkurranse. Du vil få mer trofaste kunder, fordi det ikke er mange blogger om dette temaet. Som Gry Sinding sier “ prøver du å nå alle, når du ingen!.” 

For å finne den riktige nisjen kan du begynne med å brainstorme temaer du vil lære bort, og lære mer om selv. For selv om du kan mye om et tema allerede, vil det oppstå situasjoner hvor du må gjøre undersøkelser. Ha lidenskap for temaet. Tenk også over problemer du vil løse. Er det noe det noen feil du har gjort som andre bør unngå?

Vurder nisjen din

 • Har nisjen din kunder? Selges det produkter i dette markedet? Er det skreet noen bøker med dette temaet?
 • Finnes det affiliateprodukter innen denne nisjen?(klikk her om du ikke vet hva affiliate er)
 • Finn nøkkelord som kobles opp mot nisjen din:
 • Gå på google keyword planner og søk først de eksakte nisje-ordene dine
 • Velg 5 relaterte nisje nøkkelord. Disse skal du bruke i innleggene dine, overskrifter, meta beskrivelse osv.
 • Gå på google keyword planner og søk først de eksakte nisje-ordene dine
 • Velg 5 relaterte nisje nøkkelord. Disse skal du bruke i innleggene dine, overskrifter, meta beskrivelse osv.

Personlige blogger

Personlige blogger er blogger hvor innlegget omhandler deg, og din hverdag. Skal du lage en blogg med deg som nisje, vil jeg heller anbefale å vlogge. Dette er fordi det er mer spennende for publikum å oppleve hendelsen “med” deg. I Stedet for at du bare prater om det som har skjedd. 

Om man lager et brand blir det lettere å definere et marked. Hvis du skal dokumentere livet ditt: hvilke temaer er det som gjentar seg? Hvis du for eksempel trener til vanlig, så kan dette være noe du prater om på bloggen. Å lage et brand vil si å lage en hjemmeside med en logo, og ha et design som skiller deg ut.

Bedriftsblogger

bedriftsblogger kan bli brukt for å oppdatere kunder om hva som skjer i bedriften. Det kan være en god måte for å holde kontakt med kunden. På bloggen kan du ha en side med email-registrering, og kontakt. Gjennom en bedridriftsblogg vil kunden komme nærmere dere som bedrift og brand. Ukentlige innlegg og oppdateringer vil øke troverdigheten og seriøsiteten til dere som bedrift. Suksessfulle blogger legger alltid innlegg jevnlig. En aktiv hjemmeside vil ofte ranke høyere i google(men tenk på seo).

hvordan lage en blogg?

Du kan lage en blogg på mange ulike måter. Den mest populære metoden er med WordPress. WordPress er et digitalt redigeringsprogram, hvor du kan bruke ulike maler for å lage din hjemmeside. Dette gjør det mye enklere. Du kan også laste ned noe som heter plugins. Plugins er funksjoner du kan legge til hjemmesiden. Både for å gjøre den mer tilpasset, og for å optimalisere den. 

Hvordan laste ned wordpress?

Hvilken mal(wordpress theme) skal jeg velge?

Dette er viktig å tenke gjennom uansett hva slags hjemmeside du skal lage. Noen maler tillater deg å gjøre større endringer og redigeringer enn andre. Lag et sidekart før du skal velge mal. Sidekartet skal vise hvordan designet og strukturen på hjemmesiden skal være. Dette vil gjøre designprosessen lettere.  Nettsiden din vil også se mer gjennomført ut. Kunden må kunne komme til den siden de ønsker på maks 2-3 klikk.

Her er en video som viser hvordan et sidekart fungerer

Suksessfulle blogger dere kan hente inspirasjon fra

 1. Greatist.com: Dette er en fitnessblogg. Hvor det legges ut artikler om mat, helse, og velvære. Jeg valgte å ta med denne bloggen, fordi de har veldig gode overskrifter og øyefangende  bilder
 1. moderncastle.com: Dette er en hjemmeside jeg har fått mye inspirasjon fra. hjemmesiden er svært organisert, og enkel. Dette er både en affiliate hjemmeside og blogg. 
 2. fintwitfame.no: fintwitfame er en norsk hjemmeside hvor det legges ut business historier fra #fintwit(finans twitter).

 Hvilke funksjoner må du ha? Det første du skal gjøre når du prøver de ulike malene. Er å sjekke om funksjonene funker. Gå for en mal som er populær.Sjekk anmeldelser og rankinger.

 

WordPress plugins du burde laste ned

1)Yoast seo

Dette er en plugin som hjelper deg med å se hva som må forberedes for å ranke høyere i google.

2) broken link checker:

En plugin for å finne ødelagte linker. Dette kan for eksempel være ett blogginlegg som ikke ble publisert. Med denne pluginen kan du fikse disse linkene.

3)updraft +

Denne pluginen gjør at du kan lagre kopier av hjemmesiden din. Slik at om noe skulle bli slettet, så har du denne reserve kopien.

skriv bra innlegg

 • Løs et problem kunden har
 • Innlegget skal vise disse problemene, og resultatene innlegget ditt gir
 • Bevis hvorfor du er verdt å høre på. Dette kan du gjøre gjennom å vise at du har mye kunnskap om emnet. Vis også til resultater du eller kunden din har hatt med å følge disse stegene. 
 • Hva gjør deg unik? Fokuserer du på temaer mange ser over? Få fram det som gjør det annerledes. 

Ønsker du å lære mer om hvordan du kan skrive gode innlegg som sprer seg? Klikk her

hva er en nettbutikk?

En netthandel/nettbutikk er en hjemmeside hvor man selger produkter eller tjenester. En nettbutikk kan kombineres med andre typer sider, for eksempel en blogg. 

produktet

Ditt brand er det som skiller deg fra andre. For å finne ditt brand kan du identifisere følelsene og tankene til andre i dette markedet. For å matche markedet ditt kan du se på hvordan livet dems er på en daglig basis. Har du ideelle kunder allerede? Lag et ark med spørsmål. For eksempel hvordan de ble interessert i dette temaet, hva de føler når de ser dette produktet, favoritt farge osv. Still spørsmål som er veldig relatert til produktet.

Analyser deg selv for å finne det riktige produktet:

Hva er dine drømmer?

Hva pusher deg fremover?

Hva er din frykt?

Hva er hobbyene dine?

Hva gjør du med familie/venner?

Hva prater dere om?

Hva påvirker deg, og hvorfor?

Hva legger du i suksess?

Hvordan når du målene dine?

 

Hvilket oppbygging skal nettsiden min ha?

Det er ulike salgsmetoder bedriften din kan være bygget på. En måte som stadig blir mer og mer populær er dropshipping. Dette er når du selger andres produkter gjennom internett. Dette betyr at du ikke trenger å tenke å være i kontakt med produktene. Leveringen, og lagringen fikser leverandøren. Aliexpress og Alibaba er populære plasser å kontakte leverandører. For å finne et produkt du kan selge kan du enten gjøre undersøkelser selv. Søk på Alibaba og Aliexpress etter relevante produkter. Her er en sjekkliste du kan bruke for å finne det perfekte produktet.

hva innebærer i et perfekt produkt?

 • Det burde koste mellom 100-500 kr
 • Ikke være for populært, men ha rundt 20 000 kjøpere
 • Det må fange oppmerksomhet
 • Det burde ikke være noe elektrisk(kan bli fortere ødelagt)
 • Fra en spesifikk nisje

salgssiden

Det første og viktigste på salgssiden er overskriften. Allerede her må kunden kjenne seg igjen. Overskriften skal få kunden til å bli værende, og gjøre dem nysgjerrige. Under overskriften kan du ha ett kort slagord. Dette skal vekke aktive følelser hos kunden. Aktive følelser fører til handling. Eksempler på dette er sinne, motivasjon, stress, overraskelse og glede.

hvordan skrive en god overskrift

Det er ulike måter du kan lage en god overskrift på. Det kommer ann på om produktet er et informasjonsprodukt, eller noe fysisk. I et informasjonsprodukt vil man fokusere mer på fakta og spørsmål. Overrask kunden med noe de ikke vet. Du kan også vise hvordan produktet har løst hovedproblemet kunden har. Hvis du har et fysisk produkt burde du heller fokusere på resultater, og spille på følelsene til kunden. Hva kan de oppnå gjennom dette produktet?

4 ulike måter å skrive overskrift på

 1. Hovedproblemet til kunden og hvordan produktet løser problemet
 2. fordelen kunden ønsker seg+noe de burde vite
 3. en ideell kunde+ett nummer+resultater-> for eksempel: Sara har gått ned 14 kilo på bare 3 måneder

test om overskriften er god

Fortsetter hjernen din å rulle når du leser denne overskriften? Bevis også at du vet hva du prater om. Har du noe statistikk, eller tall på at dette produktet virker? Dette kan du gjerne snakke om i produktbeskrivelsen. Få også fram hvem produktet er for og hvem det ikke er for.

bilder og design

Bildene og designet er en viktig del av brandet ditt. Tenk over hvilken effekt fargene du bruker har. Rød er en triggende og impulsiv farge. Som funker veldig bra på “call to action” knapper. Se på fargepsykologi og hvordan det påvirker oss. 

Se på ditt marked og dine ideelle kunder. Hva slags former og farger liker de? Hva bruker konkurrentene? Bildene dine er også en svært viktig del av designet. De kan brukes for å forsterke meningen i teksten. Eller gjøre det lettere å forstå. Bildene burde være estetiske, men også realistiske. Du kan enten bruke bilder som du finner på nettet. Populære hjemmesider er blant annet pixabay og pexels. Eller så kan du ta bilder selv. Jeg vil anbefale å gjøre en kombinasjon av dette. Personlige bilder gir ekstra preg på brandet ditt. Urlen på bildene dine burde også inneholde et nøkkelord. Det må være relatert til det du sier i teksten. Det samme nøkkelordet må også være i overskriften, meta-beskrivelsen, og i teksten.

Eksempler på hjemmesider du kan hente inspirasjon fra:

 

Å selge produktet: salgsprosessen

Før du kan begynne å selge produktet ditt, må du lage en salgsprosess. Dette er en oversikt over fremgangsmåten du må gjøre for å selge produktet. I en salgsprosess skal man også vise sidene man skal lede kunden gjennom for å komme til salgssiden.

moderne salgsprosesser

trafikkilde:Dette er hvor du reklamerer for produktet

 1. Reklamering:(ads)Når du reklamerer er det viktig at du fanger oppmerksomheten, og følelsen til kunden. Bruk formlene jeg snakket om tidligere(det i oransje), for å skrive en god overskrift. Gi verdi gjennom overraskende fakta. Få fram hvem produktet er for, og hvilke problemer det løser.

Betalt reklamering

Det er mange ulike betalte markedsføringsstrategier. Noen populære er for eksempel google ads, og ads på sosiale medier. Du kan også betale blogger for å reklamere på dem.

Innfødt reklame

Dette er reklame på andres hjemmesider(ofte blogger). Reklamen er nesten identisk de andre artiklene på siden. Ads som dette er veldig billig, men det har også høy avlesningsfrekvens(bounce rate).Dette vil si at en høy andel kommer inn på hjemmesiden, og deretter forlater den. Taboola er en populær hjemmeside for å kjøpe slike ads. 

reklamering i sosiale medier

Ads på facebook

 • kuponger og ting som selger er ikke populært
 • Bruk relevante bilder som du har tatt, eller kunne tatt selv
 • Bruk korte og konkrete meldinger( reklamen burde bestå av 20% tekst)
 • Bruk facebook analyse for å se hvordan reklamen din presterer
 • Twitter:
 • Prøv å ha en person fremfor ditt brand representere siden
 • Fokuser mer på kunnskap fremfor salg
 • Ulempen  med twitter er at det er lett å bli ignorert
 • Fordelen er at du blir notifisert når noen går inn på hjemmesiden
 • Analysen lar deg se hvor mange som kommer på hjemmesiden din gjennom twitter
 • instagram:
 • Du kan legge til en link i bioen
 • Legg ut bilder av kunder som har prøvd produktet
 • Instagram har mange funksjoner som gjør at du kan ta videoer og bilder på spennende måter
 • Instagram vokser fortsatt
 • Bra hvis du legger ut content som er tett opp mot produktet
 • Vis at du har mye kunnskap om produktet

lead: siden hvor du fører kunden over til salgssiden

Reklamen du hadde skal lede til en side hvor kunden blir bedre kjent med deg og temaet. leaden må være direkte relatert til produktet. Slik at om du selger flere produkter, så vil kunden bli ledet til det produktet de er interessert i. Gi mye kunnskap og umiddelbare resultater. En lead side kan være et lite kurs, en sjekkliste, et webinar, en video. Hvor kunden blir klar over at de må ta action.Gjør en tydelig identifikasjon på problemet kunden står over. Vær spesifikk med nisjen og hvem den ideelle kunden er. Her må du også ha en rød tråd.  Spill på motivasjonen til kunden for å få de til det neste steget. 

Leads er som oftest automatiserte. Når du har lagt ut en sjekkliste, eller et kurs på hjemmesiden din, så er de alltid åpne. Bortsett fra direkte webinarer.

Send en takk gjennom email

For å lage en email liste kan du signere opp på mailchimp. com. Å lage en email liste er helt nødvendig for å skape et bånd til kunden. Presenter løsningen på problemet deres, som er produktet. Takk dem for at de ville signere opp. For å vise din takknemlighet, kan du også gi dem et tilbud. Dette kalles en Tripwire(snubletråd). Produktet skal være veldig billig, eller gratis. Dette vil gjøre båndet til kunden din sterkere. De føler seg spesielle, fordi de har fått dette tilbudet.

kilder

Leave a Comment

Your email address will not be published.