Slik lykkes du med markedsføring i sosiale medier

socialmedia, facebook, twitter

Hvorfor markedsføre med sosiale medier?

digitale medier blir brukt av 90 prosent av den norske befolkningen. Vi bruker det for å få nærmere kontakt med venner,familie, kjendiser, og merker. Vi deler også øyeblikk fra våres egne liv. Sosiale medier er en møteplass. Du kan delta i forumer og fansider med folk som har de samme interessene som deg. 

Gjennom sosiale medier kan du nå millioner av mennesker. Dette hadde vært nærmest umulig før internettet. Det skaper store muligheter for de som ønsker å starte sin egen business, leve drømmen, og potensielt tjene mye penger. 

Hva vil du oppnå gjennom sosiale medier?

Hva kan du gi til kunden, som ingen andre kan? Sett deg selv et primært mål. Dette er HVORFOR du ønsker å ha sosiale medier som markedsføringsstrategi. Det er målet alt skal være koblet opp til. Er målet ditt å få flere kunder, likes, vil du tjene penger på sosiale medier? Gjennom å sette deg mål får du klarhet i hvorfor du gjør noe.

Lurer du på hvordan du setter deg mål? klikk her

Personlig skriver jeg ned målene mine hver dag. Jeg skriver ned primære mål, og mål med nettsiden. På søndagen lager jeg en oversikt over hva som skjer til uka. Dette gjør at jeg husker målene mine bedre. Mange som skriver nyttårsforsett, klarer aldri å nå målet sitt. Årsaken er at de glemmer det.

Jeg vil anbefale å skrive ned målene dine digitalt. Dette gjør jeg. Det er lettere å redigere, og det går fortere å lage. Programmet jeg har brukt er blant annet google calendar. Andre målsetting-plattformer kan være goalsontrack.com . Denne nettsiden hjelper deg å dele opp større mål. Slik at de blir lettere å oppnå. Den lar deg også bygge vaner for å oppnå målene dine. Målene du når er ett resultat av vanene du gjør hver dag!

 

markedsføring på twitter og facebook

twitter, social media, business

Twitter er et fantastisk media. Det åpner for samtaler, og spørsmål. Dette gjør at du får vite hva kunden tenker om deg. Gjennom kommunikasjon med kunden bygger du tillit, nærhet til kundene, og god kundeservice. Du hjelper dem gjennom gode produkter, og de hjelper deg gjennom kommentarer. På twitter burde du legge ut mer innlegg enn på bloggen. 

På twitter og andre sosiale medier må du være aktiv. Kommenter og lik andres innlegg. Dette vil gjøre at flere legger merke til deg. Gjennom å svare på spørsmål, og gi kommentarer viser du at du kan mye om emnet. Du vil  fremstår som mer troverdig.

Gjennom Search.Twitter.com kan du koble bloggen og Twitter innlegg. På Twitter Search kan du søke på stikkord fra innleggene. Du kan nå kunder som er interessert i temaet.

På facebook kan du danne fanpage grupper. Slik vil kundene komme nærmere produktet og deg. På fanpagen kan du dele tanker og ideer, som åpner opp for diskusjoner. Få kundene til å være aktive i chatten.

gi til kunden

Takk dem som har begynt å følge deg. I slutten av meldinger og innlegg bør du legge til mailadressen, og link til Facebook og Twitter bruker. 

Ha gratis innlegg som alle kan se. Dette er spesielt viktig i begynnelsen. Folk kan være skeptiske til brukere med få følgere. De har ikke den sosiale overbevisningen om at du er en troverdig kilde. Du må gi før du kan få. På sosiale medier burde du legge ut innlegg ofte. Du burde helst legge ut ett innlegg om dagen. Dette skaper oppmerksomhet. 

Innleggene kan du koble opp mot poster og produkter på nettsiden. Før du for eksempel skal legge ut noe på nettsiden, kan du legge ut innlegg om temaet. Dette kan bidra med å øke forståelsen, og interessen hos kundene.

Vær deg selv

Heller vær ekte enn å vise hvem du tror de andre vil du skal være. Våg å snakke utenfor manuset.Hvis du er avhengig av manus, har du ikke valgt rett niche. Nettsiden skal være basert på lidenskapen din.Det er noe du skal kunne snakke fritt om.  Ikke prøv å lage perfekte innlegg. Det er bedre om du viser realiteten. Dette vil også gjøre deg mer relaterende. Folk liker det de kan relatere til. Så ikke bekymre deg om ting ikke ble helt som du hadde tenkt.

Finn riktig medium

videoer, og innlegg med bildet blir mer delt enn innlegg med bare tekst. Video krever mer kunnskap, og utstyr. Samtidig skaper det mer inntrykk og følelser. Lyder og bevegelser kan både virke positivt og negativt. Pass på at budskapet med videoen kommer frem, og at det ikke forsvinner i videoen. Gjennom bilder kan du fortelle mye. Med  tekst vil du kunne forklare bildet.

ha din egen stil

Ha farger, former, og tekst som skiller deg ut fra resten. Gjør deg lett gjenkjennelig. Dette er noe du må planlegge før du begynner å legge ut. Har du en nettside? Bruk gjerne de samme fargene. Dette vil skape sammenheng. Det skal 

Målene dine må være grunnmuren for design og layout. Er målet ditt å få mange likes, eller få flere kunder på nettsiden? Om du vil få flere likes, må du kanskje fokusere mer på det visuelle. Hvis du derimot ønsker flere kunder på nettsiden. Burde du fokusere mer på historien, og få fram meningen bak det. 

skriv innlegg med kvalitet

For at innleggene dine skal spre seg burde du inkludere dette i innleggene dine:

 • word of mouth
 • Hvorfor er denne nettsiden så viktig for deg?
 • Dine mål og lidenskaper
 • vær deg selv
 • Benytt ulike medium for å fange interesse(bilder, video, tekst)

word of mouth

Word of mouth er kanskje den viktigste markedsføring strategien. Det handler om å få innlegg til å spre seg gjennom samtaler. Daglig deler vi vår kunnskap om produkter. Mer enn vi kanskje er klar over. 

På bloggen har jeg et innlegg om word of mouth (klikk her). Her forklarer jeg hvordan og hvorfor innlegg blir delt. Jeg skal kort forklare hva som skal til for at en innlegg sprer seg. Vis du ønsker dypere forklaring, må du gå på innlegget om dette.

Hva burde være inkludert, for at et innlegg sprer seg?

 • aktive følelser
 • triggere fra folks hverdag
 • Personlige historier er vanskelig å si noe imot. I fortellingen er du helten Du står overfor en konflikt. Produktet blir løsningen
 • La historien være tett koblet opp mot produktet. Slik at folk ikke kan fortelle historien uten å nevne produktet.

hvorfor er dette så viktig for deg?

En god bakgrunnshistorie skiller deg fra andre virksomheter. De fleste liker innlegg som vekker følelser, overfor fakta. Følelsesladde, og relaterende innlegg skaper oppmerksomhet. La kunden bli kjent med deg/dere som er bak virksomheten. Hva er ekstraordinært med akkurat denne virksomheten? Hvorfor bryr du deg så mye om dette temaet? Få kunden til å  føle det samme som deg. Bla opp og se på hvordan lage en fortelling, for å få mer info om hvordan du skriver gode historier.

Historier

open book, library, education

En god bakgrunnshistorie skiller deg fra andre virksomheter. De fleste liker innlegg som vekker følelser, overfor fakta. Følelsesladde, og relaterende innlegg skaper oppmerksomhet. La kunden bli kjent med deg/dere som er bak virksomheten. Hva er ekstraordinært med akkurat denne virksomheten? Hvorfor bryr du deg så mye om dette temaet? Få kunden til å  føle det samme som deg. Bla opp og se på hvordan lage en fortelling, for å få mer info om hvordan du skriver gode historier.

skriv historier

Gjennom gode innlegg og historier, kan du skape et samfunn og en bevegelse. Du må bringe sammen personer med samme interesse, og meninger. Husk at sosiale medier i hovedsak handler om å holde kontakt med andre. For å få kontakt med kunden må du være aktiv. Kommenter og lik alle innlegg med temaer innen din niche. 

Analyser de potensielle kundene. Hvem er de? Hva liker de? Hva gjør de? Følg dem, og kommentere på innleggene deres. Dette vil etterhvert føre til at du får noen følgere tilbake.  

kontakt følgerne dine på meldinger( på sosiale medier). Fortell dem at du er takknemlig for at de ville følge deg. Introduser deg selv, og si hva dere har til felles. Avslutt meldingen med et spørsmål, eller noe annet som vil føre samtalen videre.

ha kontakt med kunden

Gjennom gode innlegg og historier, kan du skape et samfunn og en bevegelse. Du må bringe sammen personer med samme interesse, og meninger. Husk at sosiale medier i hovedsak handler om å holde kontakt med andre. For å få kontakt med kunden må du være aktiv. Kommenter og lik alle innlegg med temaer innen din niche. 

Analyser de potensielle kundene. Hvem er de? Hva liker de? Hva gjør de? Følg dem, og kommentere på innleggene deres. Dette vil etterhvert føre til at du får noen følgere tilbake.  

kontakt følgerne dine på meldinger( på sosiale medier). Fortell dem at du er takknemlig for at de ville følge deg.Introduser deg selv, og si hva dere har til felles. Avslutt meldingen med et spørsmål, eller noe annet som vil føre samtalen videre. 

gjør det lett for kunden

Ha deleknapper, og kontaktinformasjon lett synlig på bloggen din. Da vil innlegget bli delt i større grad. Alt som bidrar til vekst skal være på toppen av nettsiden. Vekst innebærer både antall kunder, og inntekt. Driver du for eksempel med email markedsføring, burde du ha en abonner knapp på forsiden av nettsiden.  Tenk nøye gjennom dette når du lager sitemapet. 

Meningsmålinger, spørsmål og kommentarfelt er noe du burde ha på dine sosiale medier. La kunden bidra med å gjøre produktet ditt bedre. Da gir du kunden en “rolle i spillet”. Alle liker å føle at de er til hjelp og nytte. 

 

velg plattformer som ikke er kjente

Twitter er bare en av mange sosiale medier. Du burde bruke flere ulike sosiale medier, for å få kontakt med ulike potensielle kunder. Sjekk hvilke sosiale medier kundegruppen din bruker (se på: hvordan finne den dominerende gruppen). Det kan være lurt å bruke medier som ikke er så kjente. Ett media som ikke er så kjent har færre brukere. Dette betyr at konkurransen er mindre. Da blir også forventningene lavere. Prøv å være tidlig på medier som kan bli populære. Det vil da bli lettere å nå ut til kundene, og dominere markedet. Skap et nettverk som er åpent for alle. Gi til kunden. Dette skaper tillit. 

Sosiale medier som ikke er så populære:

 1. clubhouse
 2. houseparty
 3. Twitter Spaces
 4. Caffeine
 5. Elpha

 

Å finne riktig plattform

Hvilket sosiale media du burde bruke, kommer også ann på hvem kundene dine er. Skal du for eksempel nå de yngre, bør du bruke Tik Tok fremfor facebook. 

Finn riktig sosiale medier basert på kunden:

Før du begynner å velge hvilken sosiale media du skal bruke, må du finne ut hvor kundene dine er. Hvilken aldersgruppe, kjønn, og etnisitet dominerer i din niche? Du kan enten velge å ta utgangspunkt i den dominerende gruppen, eller noen av de andre. Velger du å ta utgangspunkt i de mindre gruppene, blir det færre potensielle kunder. Samtidig vil du få større oppmerksomhet fra de bestemte gruppene. 

Hvordan finne den dominerende gruppen:

 1. Skriv ned stikkord fra din niche
 2. Søk dem opp på nettet, og finn de 10 øverste nettsidene på de ulike søkene
 3. Skriv ned Hvilke 10 nettsider som kommer opp på de ulike søkene
 4. Skriv ned de nettsidene som ar dukket opp flest ganger på de samlet søkene
 5. Gå til Similarweb.com og søk på de ulike nettsidene. Noter de ulike nettsidenes søkeord, kundenes interesser, og hvilke sosiale medier de bruker
 6. Hvilke søkeord, interesser, og medier gjentas mest? Bruk dette som utgangspunkt når du skal finne demografiene. 
 7. Finn demografien på de ulike søkeordene, interessene, og mediene

Del dette innlegget

Leave a Comment

Your email address will not be published.